KotiArk-asukasyhdistysAsukasyhdistyksen kannanotto 31.7. Säätytalonpuistikon suunnitelmaan

Asukasyhdistyksen kannanotto 31.7. Säätytalonpuistikon suunnitelmaan

Asukasyhdistys on ottanut 31.7. kantaa Säätytalonpuistikon suunnittelusta. Suunnitelmia esitellään Säätytalolla 17.8.2023.

KRUUNUNHAAN ASUKASYHDISTYKSEN KANNANOTTO SÄÄTYTALONPUISTIKON UUDISTAMISESTA

On hienoa, että Säätytalon historiallinen puistikko uudistetaan ja saadaan parempaan kuntoon. Suihkulähde on jo pitkään odottanut paljastamista. Miellyttäviä istuskelupaikkoja ja penkkejä tarvitaan.

Ajat ja puistojen tarpeet ovat kuitenkin muuttuneet reilussa sadassa vuodessa. Historiaa kunnioittaen puistikon uudistuksessa tulee huomioida alueen kasvaneen väestön ja puistikon käyttäjien tarpeet.  1900-luvun alussa ei Säätytalon tienoilla ollut päiväkoteja eikä julkisia leikkipaikkoja ja -välineitä katsottu tarpeellisiksi. Nyt leikkipaikalle on tarve, kolme päiväkotia ja useampi päiväkotiryhmä käyttää puistikkoa ja siellä on paljon lapsia muulloinkin. Kommentoitavana olevan suunnitelman mukaan leikkialue pienenisi merkittävästi ja se suljettaisiin kokonaan yhdessä rakennusvaiheessa. Kyseessä on ainoa eteläisen Kruununhaan leikkipuisto, joten tämä tulee välttää.

Säätytalonpuistikon itäpuolella Ritarikadun pohjoispää on vähällä käytöllä oleva kävelykatu, joka on erotettu keskeltä kahtia. Puistikon puoleisen osuuden Rauhankadun puoleinen pää on suljettu liikenteeltä. Asuinrakennusten puoleinen osa kävelykatua on täten suunniteltu huolto- ja pelastusajoon. Puistikon puoleinen osa kävelykatua voitaisiin siis ongelmitta ottaa käyttöön leikkipaikkaa varten. Siihen tulisi rakentaa aidattu leikkialue, joka yhdistettäisiin puistikon leikkialueeseen. Täten kokonaisleikkialue ei toivottavasti pienenisi nykyisestä. Uusi leikkialue tulisi olla käytössä ennenkuin nykyinen leikkialue suljetaan uudistustöiden vuoksi. Leikkipaikan suunnittelussa tulisi kuunnella käyttäjien ja asukkaiden näkemyksiä ja maksimoida vehreyden, nurmikon ja kasvullisuuden määrä.

Asukasyhdistyksen tiedotettua esittelytilaisuudesta netissä valtaosa kruununhakalaisten kommenteista koski leikkialueen pienentämistä, mitä vastustettiin voimakkaasti, samoin kuin vanhojen puiden kaatamista. Myös asukasyhdistyksen mielestä vanhoista puista tulisi kaataa ainoastaan ne, jotka ovat vaaraksi ihmisille. Jos puita joudutaan poistamaan tulee niiden tilalle istuttaa uusia.

Pyydämme näkemystänne katualueen muuttamisesta leikkialueeksi ja vanhojen puiden säilyttämisestä esittelytilaisuudessa 17.8.2023.

Helsingissä 31.7.2023

Kruununhaan asukasyhdistyksen hallitus