Aleksis Kiven isoisä asui Kruununhaassa

Räätälin poika Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä ja tuli kouluun Helsinkiin. Koulu sijaitsi Katajanokalla nykyisen Rahapajankadun kohdalla. Mutta Aleksis ei ollut perheensä ensimmäinen Helsingin-kävijä.

Harva tietää, että jo Aleksis Kiven isoisä oli asunut Helsingissä. Anders Johan Stenvall (1769 – 1840) oli hänkin nurmijärveläinen räätäli, mutta lähti Helsingistä merille 25-vuotiaana. Hän ehti nähdä kosolti Välimeren ja Itämeren maita ennen kuin asettui perheensä luo.

Merimiehellä oli kortteeri Helsingissä. Stenvall omisti vuodesta 1798 lähtien talon ja tontin numero 53 Läntisellä Suokadulla. Vanhin lapsi, myöhemmin Aleksis Kiven isä Erik Johan Stenvall (1798 – 1866) ehti luultavasti käydä koulua Helsingissä. Viimeisen merimatkansa jälkeen 1812 Antti Juhana muutti perheineen Nurmijärvelle. Helsingistä oli juuri tullut maan pääkaupunki ja katuverkko piirrettiin uudelleen.

Voidaan ajatella, että Nummisuutarien merimieshahmo Nikossa on jotakin siitä isoisästä, joka asui kaksisataa vuotta sitten Kruununhaassa. Ai missäkö täällä? Stenvallin tontti sijaitsi keskellä nykyistä Mariankatua Kirkkokadun ja Rauhankadun välillä. Tontilla on bussi 16:n pysäkki ja sen molemmilla puolilla antiikkiliike.

Jutun aineiston lähetti Krunikka-lehden lukija, joka oli saanut tiedot asuinpaikasta Helsingin kaupunginarkistosta Pekka Haahlelta.

teksti Mikko-Olavi Seppälä

Krunikka 3/2001

Historiasivut